Våre fagområder

Vannbårne varmeanlegg

Varmekomfort

Mange opplever dessverre for dårlig varmekomfort med eldre vannbårne varmeanlegg. Typisk vil dette være støy i form av surkling i radiatorene og susing i rørene, lite varme i enkelte radiatorer og behov for hyppig radiatorlufting – særlig i toppetasjen, og driftspersonellet opplever at det stadig er behov for å etterfylle vann på anlegget.


Med manuelle radiatorventiler er det nesten umulig å regulere varmen, og derfor skjer mye av reguleringen ved hjelp av vinduene.

  • Les mer

    Her er løsningen vanligvis en kombinasjon av ulike tiltak som f.eks.:

    • Vannbehandling: Sørge for rent og korrosjonsfritt vann gjennom ulike filter- og vannbehandlingstiltak, kanskje også rensing av anlegget eller utvalgte radiatorer
    • Innregulering av radiatoranlegget slik at alle radiatorer får lik mengde vann
    • Skifte ekspansjonskar og sørge for at ekspansjonsanlegget er koblet inn på riktig plass i varmeanlegget
    • Skifte ut manuelle radiatorventiler med termostatventiler (bilde: moderne termostatventil) som automatisk regulerer ned varmeeffekten ved solinnstråling
    • Skifte hovedsirkulasjonspumpe (radiatorpumpe) til frekvensregulert type

Varmtvannskomfort

Og hva med varmtvannet? De som bor i øverste etasje, og gjerne i oppgangen lengst unna varmesentralen/berederrommet, opplever lang ventetid på varmtvann – særlig de som står først opp om morgenen. Det er ikke uvanlig med flere minutters tappetid før varmtvannet blir varmt nok.

  • Les mer

    Hvis mulig er løsningen normalt å installere en varmtvannssirkulasjonsledning (VVC-) med egen pumpe, iallfall i kjelleren. VVC-ledningen sirkulerer hele tiden en liten mengde varmtvann i hovedrørene, og er man heldig, finner man en sjakt slik at ledningen kan føres helt opp i toppetasjen.

Fyringsutgifter

Det viktigste for fyringsøkonomien er hvordan varmen produseres. Skjer den i bioolje- eller strømfyrte kjeler, eller er det installert en varmepumpe som kanskje ikke sparer så mye som den burde? Er det store varmetap fra dårlig isolerte rør og uisolert utstyr som pumper, ventiler mm?

  • Les mer

    Tiltakene for å gjøre varmeproduksjonen mer økonomisk spenner fra enkle, rimelige tiltak som isolering til omfattende tiltak som etablering av bergvarmeanlegg. Her er noen eksempler:

    • Skifte ut gammel rørisolasjon og isolere uisolert utstyr som ventiler, pumper med demonterbare puter
    • Gamle pumper med fast turtall skiftes til pumper med turtallsregulering
    • Endre sentral varmestyring fra utekompensert temperaturstyring til romtemperaturbasert styring, kanskje kombinert med værprognosestyring
    • Installere bergvarmepumpe med boring av brønnpark, eller annen væske/vann-varmepumpe som henter varme fra avtrekksluft.

Tilstandsvurdering

Disse problemstillingene er hjemmebane for oss! En tilstandsvurdering av det vannbårne varmeanlegget gir nødvendig dybdekunnskap for å kunne stille diagnosen og utarbeide et sett med anbefalte tiltak.


For at en varmepumpe skal spare mest mulig energi, må den ha gode driftsbetingelser, og det betinger som oftest at det også må gjøres tiltak på varmeanlegget – som regel er det de samme tiltakene som løser komfortproblemene.

Væske-/vannvarmepumper

Væske-/vann-varmepumper henter varme fra ulike varmekilder som fjell/berg, uteluft eller avtrekksluft fra ventilasjonsanlegget og overfører varmen til vannbårne varme- og varmtvannsanlegg.


Vi er eksperter på å vurdere mulighetene – og begrensningene – ved valg av varmepumpeløsning, både når det gjelder type varmeopptak, plassering av utedel eller brønnpark, dimensjonering av varmepumpen og innmontering i eksisterende varmeanlegg.

Bergvarmepumper

Bergvarmepumper henter varmen fra energibrønner som normalt er 2-300 meter dype. Bergvarmeanlegg er meget driftssikre da alle installasjoner er skjult under bakken og eller plassert innomhus i varmesentralen. Varmen i fjellet er ganske stabil over året slik at varmepumpen gir god effekt også når utetemperaturen blir lav.

Varmegjenvinning fra avtrekksluft

– varmtvannsproduksjon

Avtrekksluft holder gjerne 22-24 grader og er en veldig god varmekilde. Varmeinnholdet er normalt stort nok til å forvarme alt varmt forbruksvann ved hjelp av en væske-/vann-varmepumpe, og besparelsen blir stor. Velges en varmepumpe med såkalt hetgasskrets, kan vannet varmes opp til 60-65 grader.

Luft-/vannvarmepumper

Luft-/vannvarmepumper henter varmen fra uteluft i en fordamper-/vifteenhet som ofte plasseres på flate tak eller stående på bakken. Avgitt varmeeffekt synker i takt med synkende utetemperatur. Utedelen er utsatt for vær og vind, og påfryst is avrimes jevnlig i vinterhalvåret. Man må påregne viftestøy, derfor må plasseringen vurderes nøye.

Enøk generelt

Industri

Nøkkelen til industriell energiøkonomisering er å ha kunnskap om selve produksjonsprosessene og tilknyttede hjelpesystemer. Vi har god prosesskunnskap innen ulike bransjer som næringsmidler (slakteri/kjøttproduksjon, meieri), fôrproduksjon, vaskeri m.fl. Den energitekniske fellesnevneren her er damp- og kondensatanlegget, ellers er koking, inndamping og tørking sentrale, energikrevende prosesser.

Samarbeidspartnere

Bygninger

Vi var gjennom en årrekke godkjent enøkkonsulent i Oslo Kommunes Klima- og miljøfonds analyseordning, inntil denne ble avviklet på slutten av 2019. I denne perioden gjennomførte vi et hundretalls enøkanalyser i borettslag og boligsameier, nærings- og institusjonsbygg og i industribygg.

Samarbeidspartnere

Vi har gjennom mange år hatt et nært og fruktbart samarbeid med et etablert nettverk av stabile samarbeidspartnere innen alle fagdisipliner for våre virksomhetsområder.


De mest sentrale partnerne deltar aktivt i befaringer og løsningsvalg, feilsøking og diagnose. Ved konsulentstyrte prosjekt gir 2-3 entreprenører i hver av de sentrale fagdisiplinene konkurrerende tilbud til sluttkunden, mens det gjerne velges én entreprenør i hver fagdisiplin ved totalentrepriser.

Vi kan trekke på kompetanse hos entreprenører og leverandører i følgende fagdisipliner:



  • Rør
  • Elektro
  • Kulde
  • Brønnboring
  • Ventilasjon
  • Vannbehandling
  • Kjeler/brennere
  • Varmepumper
  • Innregulering
  • Energimålere/energioppfølging
Share by: