Tjenester

Tilstandsvurdering av vannbårne varmeanlegg

I en tilstandsvurdering kartlegger vi systemutformingen med rørføring og plassering av ulike utstyrskomponenter som pumper, ventiler og ekspansjonsanlegg. De enkelte komponentenes installasjonsår, tilstand og vurdert restlevetid samt vannkvalitet på systemvannet sier mye om driftssikkerheten. Ut fra dette og brukserfaringer både fra brukere av lokaler og leiligheter og fra driftere av bygget og varmesentral/fyrhus kan vi stille diagnosen på anlegget og foreslå tiltak.

  • Les mer

    Er utgangspunktet for tilstandsvurderingen at varmepumpen ikke går som den skal? Gir ikke varmepumpen den besparelsen som var beregnet og lovet, eller kanskje kompressoren har havarert? Mange byggeiere erfarer dessverre at varmepumpen ikke yter det den burde, og det oppdages gjerne ikke at spisslastkjelen har overtatt varmeproduksjonen før energiregningene kommer.


    Og som regel er det varmepumpen som får skylden, men i all hovedsak er det ikke den som er årsaken. Det er anlegget som den er installert i, som det er feil med og som gir varmepumpen dårlige driftsbetingelser. Resultatet er i beste fall at varmepumpen går med redusert ytelse og gir for lav besparelse, i verste fall får den altfor mange start og stopp som over tid kan medføre et kostbart kompressorhavari.


    Vi tilbyr en tredjepartsvurdering av varmepumpeanlegget, dvs en nøytral gjennomgang av anlegget med feilsøking og analyse av driftsdataene over tid for så å avdekke hvor i anlegget skoen trykker. Årsaken kan være en feil i varmepumpen som dekkes av garantien, men ofte er feilen av bagatellmessig art, som en feilplassert temperaturføler, et tett filter, en defekt sirkulasjonspumpe etc.

Energikartlegging

I en energikartlegging gjøres det en systematisk gjennomgang av energiforbruket. Det innebærer bl.a analyse av effektprofiler på døgn- og ukenivå med bakgrunn i innhentede timeverdier fra netteier for hver elmåler. For å kunne identifisere enøktiltak, må man ha en oversikt over hvor energien brukes. Energiforbruket må derfor deles opp i ulike forbruksområder, soner, avdelinger mm (energiblokker).

  • Les mer

    Energi og effekt kartlegges for hele bygningsmassen og for hver enkelt energiblokk, men også etter formål som produksjon, oppvarming, ventilasjon, kjøling og varmtvann. Det må ofte kompletteres med målinger og logginger slik at det er mulig å fordele forbruket på hver energiblokk og formålsgruppe.


    Energikartleggingen danner et perfekt grunnlag for etablering av et Energioppfølgingssystem (EOS). I et web-basert system samles timeverdier inn for alle målere, netteiers målere og byggets private seriemålere for strøm og varmemålere for måling av produsert varme.

Energimerking og energiattest

Energimerkeordningen stiller bl.a krav til at alle næringsbygg over 1000 m2 skal ha gyldig energiattest. En energiattest er gyldig i 10 år. Energimerkingen skal utføres av eksperter.


Vi har energimerket mer enn 30 bygg som spenner i størrelse fra 1500 m2 til 15 000 m2, og som varierer i virksomhet fra enkle lagerbygg til kombinerte butikk- og kontorbygg. Vi tilstreber at energimerkingen skal gi merverdi i form av nyttig informasjon om bygget og om hvilke lønnsomme tiltak som vil gi en bedre energikarakter.

  • Les mer

    Følgende parametre er bestemmende for omfanget – og prisen – for energimerking av et bygg:

    • Oppvarmet areal
    • Byggeår
    • Antall virksomhetsområder som butikk, lager, kontor m.fl som i sin tur bestemmer antall energiattester som skal utarbeides
    • Antall teknisk anlegg som ventilasjonsanlegg, kjøleanlegg
    • Tilgjengelig teknisk underlag som bygningstegninger og -beskrivelser, FDV/servicerapporter for tekniske anlegg, energiforbrukstall

Enøkanalyser

I en enøkanalyse gjennomgår vi normalt alle energitekniske forhold i bygningsmassen: bygningskroppen med yttervegger, tak og vinduer, ventilasjon, elektro og varmeproduksjon og
-distribusjon. Analysen oppsummeres i en anbefalt liste med tiltak som blir detaljbeskrevet og lønnsomhetsberegnet. Vi bruker en analysemal som er basert på malen som ble benyttet i Oslo kommunes nå nedlagte Klima- og energifond. Vi var gjennom 30 år en av ca 20 firmaer som var
godkjent enøkkonsulent i ordningen.

Prosjektgjennomføring

Vi sørger for at tiltakene blir gjennomført fra A til Å og jobber etter to forskjellige oppdragsmodeller; konsulentstyrt prosjekt eller totalentreprise. Selv om prosjektmodellene formelt er svært forskjellige, vil de utad arte seg ganske likt for kunden.

  • Les mer

    Konsulentstyrt prosjekt

    Vi innehar konsulentrollen som innebærer at vi prosjekter og utarbeider et tilbudsunderlag i form av tegninger, funksjonsbeskrivelser og tilbudsskjema for hver fagdisiplin Rør, Elektro og Brønnboring og konkurranseutsetter deloppdragene til 2-3 entreprenører i hver fagdisiplin. Ut fra innkomne tilbud setter vi sammen et totalprosjekt og velger ut aktuell tilbyder i hver fagdisiplin som deretter kontraheres med kontrakter mellom byggherre og entreprenøren. Vi utfører prosjektledelsen, med byggeledelse, fakturakontroll, igangkjøring og overtakelse.


    Totalentreprise

    Som totalentreprenør leverer vi et ferdig og igangkjørt anlegg sammen med underentreprenører for rør, elektro etc. Kunden må her selv innhente konkurrerende tilbud, basert på et tilbudsunderlag som enten de selv eller ekstern konsulent har utarbeidet. Vi gir ofte et totaltilbud sammen med en funksjonsbeskrivelse og utstyrsspesifikasjon.

Share by: